Wandelen op de Pannenhoef bij Etten-Leur West-Brabant

Het is maandagochtend vroeg en mijn lichaam voelt wat beurs aan na een wel heel erg (te) gezellig familieweekend met vrienden. Een reden te meer om de week goed te beginnen met een stevige wandeling op Landgoed De Pannenhoef in Etten-Leur. Een mini-veengebied waar de turf is afgegraven en waar een heel gevarieerd landschap is ontstaan. Er zijn diverse mogelijkheden om je auto of fiets te parkeren. Ik kies voor Parkeerplaats De Bak en start daar de wandeling. Ik besluit te gaan voor de oranje wandeling in combinatie met de gele wandeling. Volgens het informatiebord is de oranje wandeling is 4,1 km en de gele wandeling 2,0 km. Ongeveer halverwege de oranje wandeling moet je dan richting Parkeerplaats De Lokkerberg lopen. Daar kan je dan de gele route lopen en weer teruggaan om de oranje route verder te bewandelen. Volgens mijn stappenteller kom je dan op ongeveer 9 km.

Misschien wel het mooiste stukje natuur van West- Brabant

Natuurlijk het weer was prachtig en ondanks het zware weekend voelden mijn benen heel goed aan. Maar de afwisseling van landschappen is werkelijk prachtig! En op de vennen komen watervogels af zoals witte reigers en blauwe reigers. Ik denk misschien ook nog een purperen reiger gezien te hebben. Halverwege de gele route dacht ik rechtstreeks een scene van Star Wars of Game of Thrones binnen te zijn gelopen. Een kudde zeer vreemde schapen keek me al herkauwend aan. Naderhand heb ik op internet gezien dat het waarschijnlijk Racka schapen zijn. Een hele speciale en bijzondere ras die kwalitatief hele goede wol opleveren. Een surrealistische ervaring die je ook op deze prachtige wandelroute zelf kunt ervaren. En als kers op de mooie Pannenhoef taart stond op een paar honderd meter een ree mij nauwlettend in de gaten te houden. Deze week kan echt niet meer stuk!

Review van deze wandeling

De route staat goed aangegeven, maar als je die lus van de gele route wilt doen moet je echt even opletten en naar Parkeerplaats De Lokkerberg lopen. Je kan natuurlijk ook daar je auto parkeren. Ik was zo naïef te denken met korte broek en een poloshort met korte mouwen te kunnen lopen, zonder mezelf ook in te smeren met zonnebrandcrème of olie tegen de insecten. Ik raad dat wel af voor dit natuurgebied. De horzels, dazen en muggen waren verzot op mijn armen, benen en mijn nek. Stilstaan in het bos kon amper of ik werd wel aangevallen. Het afwisselende landschap zorgt ook voor afwisselende paden. Vaak heel breed, maar soms ook heel smal met bramenstruiken en grassprieten die als lanceerinstrument door de teken kan worden gebruikt. Vlakbij de parkeerplaats bevindt zich de Menmoerhoeve, een prima plek om vooraf een koffie te pakken en achteraf te genieten van een welverdiend koud biertje op een prachtig terras. Je kan hier trouwens ook slapen in een blokhut of je tent opzetten op de camping.

Wandelen met overgewicht

Wandelen is één van de sporten die je ook met overgewicht heel goed kunt doen. Maar net als met alle sporten is het ook van belang om rustig aan te beginnen. Zeker met obesitas is de belasting van je knieën en enkels nogal hoog. Dus als je begint met wandelen, begin heel rustig aan.

Klik op de afbeelding voor meer foto’s die ik tijdens deze wandeling heb gemaakt.

Gastbloggers gezocht

Mocht je zin, tijd en inspiratie hebben, laat het ons weten!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.