Alles wat je wilt weten over Nordic Walking stokken

De essentie van nordic walking is het gebruik van de stokken. Deze heten trouwens “poles” in nordic walking jargon. Deze stokken zijn echt heel anders dan ski-, wandel- of trekkingsstokken. Poles zijn langer (hebben een ander handvat, soms ook een andere punt en ze zijn veel flexibeler. Meestal worden poles gebruikt uit één stuk en zijn ze niet inschuifbaar of opvouwbaar. Die zijn er trouwens wel en die zijn vooral handig als je je poles wilt meenemen in je tas.

Soorten nordic walking stokken

Er worden vele soorten stokken gemaakt door verschillende fabrikanten en iedere pole heeft weer zijn unieke eigenschappen. Om een goede keuze te maken is het goed ze echt even uit te proberen. Je kan daardoor gevoel krijgen voor de mate van flexibiliteit, de grip, de demping en het handvat. En bedenk daarbij op wat voor ondergrond je het meeste gaat lopen.

Materialen

De nordic walking poles worden gemaakt van:

  • Volledig carbon
  • Carbon, gecombineerd met glasfiber
  • Aluminium

Carbon is vaak relatief duur maar hebben wel de beste demping. Als je snel klachten krijgt dan is dit een hele goede optie. Aluminium stokken zijn zwaarder, maar op zich prima geschikt voor mensen die niet snel klachten krijgen. Ze zijn vaak goedkoper dan nordic, maar hebben wel minder demping.

Lengte van de poles

De lengte van de poles wordt gebaseerd op jouw lichaamsverhoudingen. Vuistregel is jouw lichaamslengte x 0,68. Ook kan je kijken of je elleboog een hoek maakt van net geen 90 graden waarbij je je elleboog tegen je lichaam aan houdt. Maar dit zijn slechts richtlijnen. Het belangrijkste is echter dat je technisch goed kan lopen met je stokken. Afhankelijk daarvan is bijvoorbeeld ook de lengte van je pas. Je kan daarom het beste je trainer even vragen. Te lage of te hoge poles zijn niet goed voor je en kunnen blessures veroorzaken.

Lus en handvat van de poles

De lus van de nordic walking stok is heel belangrijk voor de juiste techniek. Kijk hier dus ook nauwkeurig naar. De lus, oftewel strap, zorgt ervoor dat je vingers ontspannen en open op het handvat kunnen liggen. Voor het handvat kan je kiezen voor een kunststof versie of een versie van kurk. De juiste keuze hiervan is heel persoonlijk, dus ook hier geldt uitproberen.

Afstellen van de strap

Het goed afstellen van je strap (lus) voorkomt blaren. Strek je arm volledig naar achteren. Het moet nu mogelijk zijn om één rechte lijn te maken vanaf de punt van de stok tot aan de schouder. Dit mag door het strak stellen van de strap niet verhinderd worden. Ook moet je noet het gevoel hebben dat je bij het loslaten van het handvat de stok verliest. Dis is nodig om het handvat na de afzet los te kunnen laten.

Als deze uitleg allemaal te ingewikkeld is: check dan deze video waar het afstellen goed wordt voorgedaan.

De Punten van de Poles

De onderkant van de stok is een scherpe metalen punt. Die kan je prima gebruiken op zachte ondergronden als zand of gras. Maar op harde ondergrond is het aan te raden een asfaltdop of rubberen voetje te gebruiken. Die schuif je over de metalen punt.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op: https://www.wandel.nl/wandeluitrusting/wandelaccessoires/kooptips-nordic-walking-stokken.htm

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.