Big Yoga

En daar lag ik dan. In de zogenaamde “omgekeerde zit”. Mijn benen recht omhoog en mijn achterwerk zo dicht mogelijk tegen de muur. Mijn rug lag plat op de grond, armen waren licht gespreid langs mijn lichaam en mijn handpalmen wezen naar boven. Indiase muziek zachtjes op de achtergrond en een geruststellende stem die aangaf dat ik de vloer moest voelen, terwijl ik vooral de aderen op mijn voorhoofd begon te voelen die langzaam steviger gingen bonzen. Mijn allereerste yogahouding in mijn allereerste officiële yogales. Hoe ben ik hier nu terecht gekomen? 

Mijn gedachten dwaalden af….

Een aantal weken geleden, op de algemene ledenvergadering van Stichting Over Gewicht / Nederlandse Obesitas Vereniging kwamen Lenne en Karin van Villa Yoga uit Rotterdam een proefles Big Yoga verzorgen. Allebei hartstikke spontane meiden met een duidelijke positieve levensinstelling. Lenne was een vrouw met obesitas. Na een maagverkleining en buikwandcorrectie is zij met yoga begonnen om weer balans te krijgen in haar leven. Ze raakte enthousiast en ze is inmiddels gediplomeerd yoga docente. Tijdens de yogalessen realiseerde ze zich dat diverse yoga houdingen niet geschikt zijn voor mensen met obesitas. En ze vroeg aan Karin waarom er eigenlijk geen yogalessen waren voor deze doelgroep. Immers er kunnen prima echte yogalessen worden gegeven aanOpslaanmensen met obesitas als de houdingen worden aangepast op datgene wat de mensen wel kunnen.

En sindsdien is er op de drukke agenda van Villa Yoga in Rotterdam wekelijks ruimte ingepland voor Big Yoga, yogalessen gericht op mensen met overgewicht en obesitas. En dat wilden Karin en Lenne graag aan de ledengroep van de obesitasverenging laten zien.

Proefles

De reacties van de aanwezige leden op de proefles was aanvankelijk sceptisch. Op de eerste vraag of iedereen, zittende op een stoel, indien mogelijk, hun benen recht vooruit konden zetten op de grond kwamen meteen argumenten naar voren om dat niet te doen. Echter de enthousiaste doortastendheid van Lenne en Karin zorgde ervoor dat binnen enkele minuten iedereen meedeed. En de reacties achteraf waren over het algemeen heel positief. En ik kwam er natuurlijk echt niet onderuit. Ik moest natuurlijk een bezoek brengen aan Villa Yoga en een Big Yoga les in levenden lijve meemaken.

Ik hoor de stem van Lenne weer. Ze geeft aan dat we op onze handen en knieën moeten gaan zitten en moeten proberen om zijwaarts met de neus onze eigen billen aan te raken, zonder dat we de handen verschuiven of van de vloer afhalen. Ik ben opgelucht dat ze erbij zegt dat we niet moeten verwachten dat we dat ooit zullen bereiken. Ik voel mijn spieren aanspannen aan de zijkant van mijn linkerkant als ik met mijn neus mijn rechterbil wil aanraken. En andersom. Ook voel ik mijn ruggengraat en alle wervels als ik me zo klein mogelijk maak. Hoe vaker ik de oefening herhaal, hoe fijner hij aanvoelt.

Na een aantal herhalingen en andere houdingen meldt Lenne dat het meditatieve moment is aangebroken. Iedereen mag gaan liggen in een zeer comfortabele houding. Aangezien het een warme klamme avond was en het aircogeluid de sfeer zou aantasten, hadden we de ramen van de zaal opengedaan en de airco uit gelaten. Als dank bracht de natuur ons een prachtig kadootje! Onweersgerommel gevolgd door het geluid van een harde tropisch aandoende regenbui buiten, gemengd met de muziek binnen, de stem van Lenne, het zachte gesnurk van mijn buurman en de gloeiende na-effecten van de yogahoudingen in mijn lichaam, deden me wegzakken in een ander universum. Totdat Lenne me weer heel rustig in het heden kon terugbrengen.

Onder het genot van een koel glas water praatte ik met Lenne nog even na. Ze vertelde dat ze zelf, toen ze nog dik was, graag in de spiegel keek om haar mooie gezicht en decolleté te bewonderen. De rest van haar lichaam negeerde ze zoveel mogelijk. “Yoga maakt je bewust van je hele lichaam en de kracht die je uit je hele lichaam krijgt. Ook uit de elementen die je neigt te negeren.”

Big Yoga voor mensen met overgewicht en obesitas.

Het is even wennen voor yoga beginnelingen zoals ik, maar echt waar:

ik kan het jullie van harte aanbevelen. Voor vrouwen,

maar zeker ook voor mannen!

Big Yoga wordt inmiddels aangeboden in een aantal yogastudio’s door het hele land.

Check het internet of laat een linkje achter in de reacties hieronder voor tips!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.