Fietsen, wielrennen, mountainbiken en e-biken met obesitas

Of je nu wil of niet fietsen blijft voor mensen met obesitas een uitdaging op allerlei fronten, hoe fijn het fietsen dan ook kan zijn. Als je obesitas hebt wordt al heel snel tegen je verteld dat je wat vaker de fiets moet pakken om jouw overgewicht te bestrijden. Met fietsen is de belasting van je knie- en enkelgewrichten beperkt en toch kan je behoorlijk wat energie verbranden. Daarnaast is het lekker buiten zijn ook goed voor je geestelijke welgesteldheid. Maar als je echt obesitas hebt, dan zijn er wel een aantal hele praktische problemen die je zult moeten overwinnen. En dat lees je nergens op het web. Vandaar deze blog. En om maar meteen met de conclusie te beginnen: voor ieder probleem is er wel een oplossing. En dan kan je ook echt genieten van fietsen.

Praktische problemen bij de selectie van fietsen voor mensen met obesitas

Het belangrijkste praktische probleem is dat er in de winkels in Nederland bijna geen fietsen te vinden zijn voor mensen die zwaarder zijn dan 140 kg. Als je als zwaargewicht op een te lichte fiets gaat fietsen is de kans groot dat spaken breken en je zadelpen het begeeft. Stalen wielen met voldoende spaken en stalen zadelpennen zonder veringen is de oplossing. En ook die zijn moeilijk in Nederland te verkrijgen. Ook bij fietsenverhuurbedrijven op bijvoorbeeld de waddeneilanden zijn geen fietsen te vinden die dat gewicht aan kunnen.

Ik ben langs diverse fietsenwinkels gegaan en hen gevraagd of ze een fiets hebben voor iemand die zwaarder is dan 140 kg. Zonder uitzondering was daarop het antwoord “nee, helaas.” Als ik dan vroeg of ze wisten waar ik die dan wel kon krijgen, dan werd ik soms doorverwezen naar de firma Van Raam, die fietsen maakt voor gehandicapten en mensen met een beperking. Prachtige fietsen, waarvan ik denk dat de speciale fiets met lage instap wel eens voor sommigen XXXL’ers een mooie oplossing zou zijn. Op hun website staat echter niet duidelijk vermeld of deze fietsen ook geschikt zijn voor zware mensen.

Waar kan ik stalen wielen en zadelpennen krijgen?

Ik ken eigenlijk maar één adres: bij Vittorio fietsen in Heerhugowaard kan je stalen wielen met voldoende spaken laten maken voor ieder type fiets: stadsfiets, wielrenfiets en MTB/ATB. Als je de diameter van je zadelpen doorgeeft kunnen ze je ook een stalen zadelpen zonder vering en dubbele bevestiging voor je zadel toesturen. Daarvoor hoef je niet naar Heerhugowaard te gaan. Ze kunnen je ook deze onderdelen toesturen.

Waar kan ik een fiets vinden die mijn gewicht wel aan kan?

Je moet met name naar de Duitse merken kijken zoals Kalkhoff fietsen. Deze fietsen kunnen een gewicht aan tot 170 kg en zijn ook in Nederland te verkrijgen bij diverse dealers. Ik heb tot op heden nog geen Nederlands merk kunnen vinden die fietsen verkoopt die geschikt zijn voor mensen met een gewicht van > 140 kg.

Waar kan ik een eBike vinden die mijn gewicht aan kan?

Bij ebikes is het probleem nog extra vervelend. Naast de fiets zal ook de motor jouw gewicht aan moeten kunnen. De normale elektrische motortjes kunnen dat in ieder geval niet. In ene hele korte tijd zal de batterij van je motor op zijn, waardoor je amper een afstand kunt afleggen. Maar… hij is er zeker wel. Bijvoorbeeld de Kalkhoff Image XXL 18. 

Waar kan ik een wielrenfiets vinden die mijn gewicht wel aan kan?

Er zijn geen kant-en-klare wielrenfietsen te vinden die jouw gewicht aan kan als die meer is dan 120 kg. Die fiets zal je zelf samen moeten stellen. Dat kan in Nederland, voor zover ik weet, maar op één adres: Vittorio fietsen in Heerhugowaard. Denk dan bijvoorbeeld aan een stalen frame, stalen wielen met voldoende spaken en een stalen zadelpen. Niet te tillen denk je? Nee hoor, dat valt echt reuze mee! Maar de fiets is wel stevig genoeg waardoor je met vertrouwen je rondjes kan fietsen zonder dat steeds je spaken breken.

Waar kan ik een MTB/ATB fiets vinden die mijn gewicht wel aan kan?

Ook hier geldt weer dat je moet kijken naar het aantal spaken en je zadelpen. Ernie Frieke van Bikeboosting belooft dat hij zelfs een persoon tot 180 kilo op zijn wielen kan toelaten. Op internet heb ik maar één MTB fiets kunnen vinden Schauff Sumo Off Road Men.

Heb jij tips? Ken jij meer fietsen voor zware mensen? Laat je reactie achter.

Allsize webshop comfortsports.nl
gastblog robert comfortsports.nl
3 antwoorden
  1. Zware fietser
    Zware fietser zegt:

    Cortina heeft de family fietsen, deze zijn geschikt om beladen te worden tot 170 kilo. Deze zijn er zowel in een e-bike uitvoering als in een normale uitvoering.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.