• COMFORTSPORTS LEVEN ALS VEGETARIER

Leven als vegetariër

Ik ben Denise, een van de ongeveer 750.000 vegetariërs in Nederland. Vegetarisch eten is steeds meer in opkomst. Zelf ben ik sinds 2 jaar vegetariër en dat bevalt mij prima! Ik geef in deze gastblog antwoord op een aantal vragen die ik vaak krijg als vegetariër, en deel ook een van mijn favoriete maaltijden met jullie.

“Waarom ben je vegetariër?”

Voor mij was de motivatie om compleet te stoppen met vlees en vis het dierenleed. Als consument kan ik een bewuste keuze maken om bepaalde producten wel of niet te kopen, en door geen vlees & vis te kopen draag ik (financieel) minder bij aan de vlees- & vis industrie. Ik ken ook genoeg mensen die om een andere reden vegetariër zijn geworden. Zo zijn het milieu, het voedselprobleem (door de groeiende wereldbevolking) & de gezondheid andere reden om (vaker) vegetarisch te eten.

“Eten zonder vlees, is dat wel gezond?”

Het antwoord daarop is: jazeker! Zonder vlees kan je volgens het Voedingscentrum gezond eten wanneer je je houdt aan de richtlijnen van de Schijf van Vijf. Vegetariërs hebben zelfs gemiddeld een lager risico op hart- en vaatziekten. Ook kan het te veel eten van bewerkt- & rood vlees het risico verhogen op een beroerte, darmkanker, diabetes type 2 en longkanker. Het minder/niet eten van vlees heeft dus zo zijn gezondheidsvoordelen! Wel geeft het Voedingscentrum de aanbeveling om één keer in de week vis te eten. Vis eten zou voornamelijk goed zijn door de beschermende functies van de omega 3-vetzuren die (vette) vis bevat. Zelf los ik dit op door een keer per dag een vegetarische algenoliecapsule te nemen, welke omega 3 bevat. Vissen halen hun omega 3 namelijk ook uit algen; zelf kunnen ze dit niet aanmaken. Voor meer informatie over een gezond vegetarisch dieet verwijs ik je graag door naar de website van het Voedingscentrum.

“Wat eet je dan als vegetariër?”

Nee ik eet niet alleen salades. Ik hou enorm veel van lekker eten, en ik kan zeker zeggen dat dat nog steeds kan als vegetariër! Vaak is er verwarring tussen de begrippen vegetariër & veganist. Als vegetariër eet ik geen vlees en vis meer, maar wel consumeer ik nog voedsel waar zuivel of ei in zit verwerkt. Veganisten consumeren dat laatste ook niet meer en eten plantaardig. In het begin is het misschien even een uitdaging om je eetgewoonten aan te passen; ik begon zelf ook als ‘flexitariër’ en besloot toen ik daar klaar voor was om al het vlees & vis uit mijn dieet te schrappen. Al snel miste ik vlees & vis niet meer in mijn voeding en voelde ik mij heel goed bij de keuze die ik had gemaakt.

Ik woon nog thuis met drie vleeseters en dat gaat prima. Soms eten we uit dezelfde pot, en soms worden er aparte porties gemaakt. Wanneer de rest bijvoorbeeld aardappelen, groenten en een stukje vlees eet, heb ik een vegetarische vleesvervanger. Peulvruchten, zoals linzen, bonen & kikkererwten, bevatten net als vlees ijzer, eiwit en B-vitamines. Ook zijn er tegenwoordig genoeg vleesvervangers in de supermarkt te vinden die qua smaak lijken op vlees! Eigenlijk is er op bijna alle recepten wel een vegetarische variant te bedenken, dus hierbij daag ik je uit om eens na te denken hoe je jouw favoriete gerecht om zou kunnen toveren in een vegetarische variant! Graag deel ik met jullie een van mijn favoriete, gezonde maaltijden: volkorenpasta met kerrie, groenten & kikkererwten. Deze kun je hier terugvinden.

OVER

Denise van der Heide (21) is net afgestudeerd van de hbo-opleiding Hotel- & Eventmanagement. Aangezien zij deze opleiding versneld heeft afgerond heeft ze besloten om een klein ‘tussenjaar’ te houden, maar ze zit zeker niet stil. Momenteel doet ze een thuisstudie Life Coaching voor haar persoonlijke- en professionele ontwikkeling, verdiept zich in gezonde vegetarische/veganistische voeding, gaat naar de sportschool en is op zoek naar een baan. Ze vindt het leuk om creatief bezig te zijn en schrijft dan ook graag over haar passie(s)! Mocht je meer vragen hebben over vegetarisch eten: stel ze gerust, ze beantwoordt de vragen graag!

Denise van der Heide comfort sports

Gastbloggers gezocht

Mocht je zin, tijd en inspiratie hebben, laat het ons weten!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.