Introductie tot golfen

Als je graag wandelt en een spelletje speelt dan zal je golfen ook ontzettend leuk vinden. En golfen vormt geen beperkingen voor mensen met obesitas. Nog sterker: er zijn genoeg topgolfers die de mooiste prijzen hebben gevonden terwijl ze obesitas hadden. Russel Claydon is een groot voorbeeld hierin. Kortom ook met golfen kan je XXXL-sportplezier beleven, ook als je een maatje meer hebt. Voor mensen die het golfen nog niet goed kennen: hier even een introductie.

Wat is golf?

Golfen is met een stok tegen een bal aan slaan. Het doel is dat je de bal in zo min mogelijk slagen door de baan slaat om tot slot de bal in een holletje te tikken. Eigenlijk is dat de essentie van het golfen. En dat je onderweg nog wat hindernissen tegenkomt maakt het allemaal nog wat spannender en leuker.

Bij een volledig golfspel ga je door maximaal 18 verschillende banen. Maar ook 9 banen is mogelijk en natuurlijk ook minder. Het is maar wat je wilt. Eigenlijk kan je overal ter wereld wel golfbanen vinden. En iedere baan is uniek en vaak aangepast aan de plaatselijke natuurlijke eigenschappen. Daardoor gaat golfen je eigenlijk nooit vervelen.

Hoe is een golfbaan opgebouwd?

Je begint op de golfafslagplaats. Ook wel tee genoemd. Hier mag je de eerste bal afslaan waarbij je als doel hebt om de bal zoveel mogelijk op het korte gemaaide gras gedeelte van de baan (fairway) te houden. Dat is namelijk het makkelijkst om van te slaan.

Ook kan je proberen om meteen de bal te slaan op dat stukje wel heel kort gemaaide gras waar de vlag zich bevindt die midden in het gaatje (hole) staat gepland waar je uiteindelijk je bal in zal moeten tikken. Dit heel kort gemaaide stukje gras noemen we de green.

Komt je bal per ongeluk in het hogere gras (rough) dan zal het moeilijker zijn om de bal op de green te krijgen. Ook kan het zijn dat je net achter een boom komt te liggen, midden tussen de struiken of in een grote zandbak (bunker).

Soms sla je de bal wel eens midden in die vijver die precies vervelend daar is weggelegd. Allemaal hindernissen die in de baan kunnen liggen en waar je mee zal moeten afrekenen.

Hoe lang is de golfbaan?

Dat is verschillend. Je kan ze indelen in drie verschillende lengtes, gemeten van de afslagplaats (tee) naar de hole:

  • Een golfbaan tot ongeveer 230 meter. Een gemiddelde profgolfer legt die baan af in 3 slagen. Dat wordt dan een Par-3 baan genoemd.
  • Banen tot ongeveer 430 meter. Een gemiddelde profgolfer legt die baan af in 4 slagen. Dat wordt dan een Par-4 baan genoemd.
  • Golfbanen vanaf 430 meter. Een gemiddelde profgolfer legt die baan af in 5 slagen. Dat wordt dan een Par-5 baan genoemd.

Wat betekent Par?

Bij de Par-berekening wordt uitgegaan dat de professionele golfer de bal in ieder geval tweemaal zal moeten putten (twee slagen op de green om de bal in de hole te tikken). Bij een Par-3 baan slaat hij dus in één keer (vanaf de afslagplaats) op de green om vervolgens tweemaal te putten. Bij Par-4 is dat dus een afslag naar de fairway, daarna vanaf de fairway op de green om dan tweemaal te putten.

Putten is dus je balletje in de hole tikken als vanaf de green. Put je uiteindelijk de bal in precies het aantal slagen als de Par aangeeft, dan heb je Par gespeeld. Zo noemen we dat.

Doe je dat met één slag meer dan par, dan heet dat bogey en doe je dat in twee slagen meer dan par dan heet dat double bogey en bij drie slagen meer dan Par een triple bogey. Ben je echter één slag minder dan par dat heet dat birdie, twee slagen minder dan Par noemen we een albatros.

Sla je de bal in één keer in de hole, dan noemen we dat Hole in One. Maak dan foto’s van dit feit en beitel het in je herinneringen, want de kans dat je dat ooit nog eens zal doen is wel heel erg klein.

Verschillende stokken

Om de bal te kunnen slaan heb je verschillende soorten stokken (vanaf nu noemen we deze clubs of golfclubs) tot je beschikking. Je kan voor iedere situatie een bepaalde club gebruiken. Je hebt clubs waarmee je laag en ver kunt slaan, clubs waarmee je hoog kunt slaan, bijvoorbeeld om de bal over een boom of een struik te krijgen en je hebt clubs waarmee je de bal eerst even omhoog (bijvoorbeeld over een klein heuveltje) en vervolgens over de green kan laten rollen. Op de green zelf gebruik je altijd de putter. Dat is een club die je gebruikt om de bal uiteindelijk in de hole te tikken.

Hoe verloopt het spel?

Je kan alleen van start gaan, maar heel vaak vertrek je met twee of vier personen. Als iedereen heeft afgeslagen dan slaat degene die het verst van de hole af ligt het eerst, dan de nummer twee etc. Onthoudt dus goed welke bal van jou is.

Onderweg heb je die hindernissen die je zal moeten overwinnen. De spelregels kunnen je daarbij helpen. Zodra jouw bal op de reen ligt pak je de putter. De green is het meest kwetsbare gedeelte van de baan en er wordt van je verwacht dat je daar heel voorzichtig mee omgaat. Soms gebeurt het wel eens dat bijvoorbeeld je bal een afdruk heeft achtergelaten op het moment dat het op de green landde. Repareer dan die afdruk. Hoe? Dat leren we je later wel, maar in Nederland is het verplicht om zo’n gereedschapje (pitchfork) bij je te hebben. Bij het putten dien je de vlag uit de hole te hebben gehaald en buiten de green te hebben weggelegd.

Als iedereen heef geput, doe je de vlag weer in de hole en verlaat je de green zo snel mogelijk, zodat de golfers achter je zo min mogelijk op je hoeven te wachten. De scores kan je noteren terwijl je naar de volgende baan loopt.

Hoe verplaats je je?

Veruit de meeste golfers wandelen. Ze dragen hun golftas met de clubs bij hen of zetten die in een klein karretje die ze voor zich uit duwen of achter zich mee trekken. Als je wandelt, dan loop je ongeveer 7 a 8 kilometer bij 18 holes. Vaak heuveltje op en af en van links naar rechts. Die die ga je best voelen, maar dat is wel heel fijn. Ook kan je op veel banen een gofbuggy of handicart huren. Dat kan natuurlijk ook, maar kost wel een paar centen. Check voor de beschikbaarheid en de kosten van de buggy de website van de golfbaan.

Waar?

Zowel in Nederland als in het buitenland vind je de mooiste golfbanen. Via deze pagina kan je zelf een selectie maken. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.