Medische ingreep bij obesitas
Als je gaat zoeken naar medische ingrepen of behandelingen van obesitas kom je ongelooflijk veel informatie tegen van allerlei verschillende instanties, stichtingen, klinieken etc. Ik heb gezocht naar partijen die obesitas multidisciplinair aanpakken. Wat houdt dat in?
Mijn overtuiging is dat obesitas een veel complexere oorzaak heeft dan simpelweg “niet genoeg bewegen en teveel eten”. Wil je zelf obesitas aanpakken betekent dat je het probleem, naar mijn mening, van meerdere perspectieven zult moeten bekijken. Ik heb dus gezocht naar klinieken die vanuit de volgende expertisegebieden obesitas aanpakken:
- De diëtist én
- De psycholoog én
- De fysiotherapeut én
- De chirurgie.
De diëtist
Eetpatronen sluipen er in de loop van de tijd zo in dat je eigenlijk niet meer in de gaten hebt wat je nu allemaal in je mond stopt. Wat eet je nu eigenlijk? Welke ingrediënten zitten daar in? Hoe reageert het eten wat je neemt op elkaar? Hoe vaak en hoeveel eet je op een dag? Wat voel je fysiek als je gegeten hebt? Wanneer eet je? En sluit dat eten aan bij je werk, je activiteiten van die dag, bij je sport?
Mijn ervaring is dat het bijhouden van een eetdagboek en het samen met de diëtist kijken naar mijn productkeuzes mij heel veel geholpen heeft. Niet zozeer over wat ik allemaal niet mag eten (dat weet ik eigenlijk wel), maar dat je ook heel veel goede gezondere alternatieven hebt.
De psycholoog
Eten en drinken doen we niet alleen omdat we voedsel nodig hebben om te overleven. In mijn sociale leven staat eten en drinken zo centraal dat ik zelfs een app heb met vrienden waarbij we delen met elkaar wat we die dag eten. Bijeenkomsten met familie en vrienden zijn altijd met eten en drinken omgeven. Maar soms eet je ook als je niet lekker in je vel zit of juist als je lekker in je vel zit. Of je gaat snaaien uit verveling of omdat je jezelf een kadootje wilt geven. Is het jou wel eens gebeurd dat als je in de auto zit met een zak snoep je ineens in de gaten hebt gekregen dat je die binnen 10 minuten in een strak tempo hebt opgegeten? Mij wel…. En bij de volgende benzinepomp liggen al die zakjes snoep en andere vette lekkernijen mij verleidelijk aan te kijken….
Het zijn de gesprekken met de psycholoog die je doen herkennen dat jouw eetgedrag ook gekoppeld is aan jouw emotie en in hoeverre je open staat voor externe prikkels.
De fysiotherapeut
Ik denk dat iedereen wel weet dat bewegen en sporten gezond is voor je. Ook mensen met obesitas hoef je dat niet te vertellen. Op deze website zie je tal van verhalen waaruit blijkt bewegen en sporten voor zware mensen helemaal niet zo eenvoudig is. Het kan wel, maar heel veel mensen staan niet stil bij het feit dat veel materialen, apparatuur en omstandigheden het voor zware mensen soms moeilijk, ja zelfs soms onmogelijk maken een bepaalde sport uit te oefenen die op het eerste gezicht uitermate geschikt lijkt voor hen. Als je obesitas hebt, dan zie je dat het vermijden van beweging ook in jouw gedragspatroon zit opgesloten. De stap om te gaan bewegen wordt steeds groter en een steeds groter obstakel. Met de fysiotherapeut leer je weer bewegen, word je weer tot bewegen aangezet. Jouw gedragspatroon kan dan worden doorbroken.
De chirurg
Er zijn verschillende mogelijkheden die gaan van een maagverkleinig (sleeve) tot aan een omleiding van je darmstelsel (gastric bypass of mini gastric bypass) en alles wat daartussen zit. De vraag is welke operatie voor jou het meest geschikt is. Dat is afhankelijk van een aantal factoren die voor ieder persoon weer anders kunnen zijn. Hoe hoog is je BMI? Hoeveel vet heb je in je buik zitten? Maar ook wat er uit de gesprekken met de diëtist, psycholoog en fysiotherapeut is gekomen.
In het traject dat ik uiteindelijk heb gekozen, was dat zelfs een voorwaarde en moesten de dietist, psycholoog èn fysiotherapeut toestemming geven voor de operatie, voordat de chirurg naar jouw situatie ging kijken. Kreeg je die toestemming (nog) niet werd je doorverwezen naar specialisten die je verder konden helpen.
Meer informatie over de verschillende soorten operaties kan je op de website van de Stichting Over Gewicht vinden.
Geen chirurg
Het hoeft helemaal niet te zijn dat de chirurg automatisch aan het einde van het traject zijn werk doet. Er kan tijdens het voortraject natuurlijk ook worden besloten om geen operatie te gaan doen, maar een heel ander traject te volgen. Van belang is dat er een behandeltraject wordt geboden die passend is bij jouw specifieke situatie. Dat geeft de hoogste kansen op succes!
Multidisciplinaire aanpak
De volgende instellingen bieden een multidisciplinaire aanpak aan (Bron Google):
Bariatrisch centrum voor overgewicht en obesitas in Bergen op Zoom
Co-eur kennisplatvorm en specialistische GGZ instelling voor eetstoornissen in Den Bosch
Sint Antonius Ziekenhuis in Utrecht
ZGT ziekenhuis in Almelo
Medisch Centrum Leeuwarden in Leeuwarden
Obesitas kliniek in Amsterdam
ETZ Tweesteden ziekenhuis in Tilburg
Mocht u nog adressen missen? Laat het dan even weten in de opmerkingen hier onder.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!