Recept

Oosters gevulde koolrolletjes met sojasaus dip

Ingrediënten:

Voor 4 personen (8 rolletjes)

Rolletjes en vulling

  • 8 grote savooiekoolbladeren
  • 200 gram gepelde garnalen (soort naar keuze)
  • 200 gram gehakt (soort naar keuze)
  • 40 gram verse gember (grof gehakt)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl sesamolie
  • 1 eL lichte sojasaus (de Japanse)
  • 1 el rijstwijn of sherry
  • 1 tl maïzena
  • 1 bosje bieslook
  • Blender
  • Bakpapier
  • Stoommand of groot vergiet

Dipsaus

  • 10 el rijstazijn of andere azijn
  • 10 el lichte sojasaus
  • 10 el suiker
  • 2 tenen fijngehakte knoflook
  • 1 fijngehakt rood pepertje
  • 4 el plantaardige olie
  • 1 el sesamolie

Bereiding:

  • Hak de garnalen samen met de knoflook, bieslook, sesamolie, rijstwijn, gember, sojasaus, maïzena fijn in de blender.
  • Meng dit mengsel goed met het gehakt (kan ook met de blender).
  • Kook water met een snuf zout (zet uit) en blancheer de koolbladeren 3 minuten in het kokende water.
  • Laat goed uitlekken, droog eventueel voorzichtig af en snij de dikke nerven met een scherp mesje wat dunner (“schaaf ze”) zodat je ze beter kunt oprollen.
  • Verdeel dan het gehaktmensgel over de koolbladeren en vouw ze dicht (eerst zijkanten); als pakketjes.
  • Bekleed de bodem van de stoommand (of vergiet) met keukenpapier.
  • Leg de rolletjes met de naad beneden in de mand.
  • Breng het water aan de kook (kies voor een pan die iets kleiner is als de stoommand; indien je een vergiet gebruikt mag de onderkant het water niet raken) en stoom de pakketjes in 10-15 minuten gaar (deksel op de mand of op vergiet).
  • Tijdens het stomen maak je de dipsaus:
  • Verwarm de olie (niet de sesamolie) en bak de knoflook en rode peper even aan (laat niet verbranden!).
  • Voeg dan de andere ingrediënten toe (let op spettert) en laat de suiker goed oplossen.
  • Voeg als laatste de sesamolie toe en verdeel over 4 schaaltjes.
  • Laat de rolletjes als ze gaar zijn even uitlekken in een vergiet.
Bron recept ontroerendlekker.nl