Recept
Oosters gevulde koolrolletjes met sojasaus dip
Ingrediënten:
Voor 4 personen (8 rolletjes)
Rolletjes en vulling
- 8 grote savooiekoolbladeren
- 200 gram gepelde garnalen (soort naar keuze)
- 200 gram gehakt (soort naar keuze)
- 40 gram verse gember (grof gehakt)
- 2 tenen knoflook
- 1 tl sesamolie
- 1 eL lichte sojasaus (de Japanse)
- 1 el rijstwijn of sherry
- 1 tl maïzena
- 1 bosje bieslook
- Blender
- Bakpapier
- Stoommand of groot vergiet
Dipsaus
- 10 el rijstazijn of andere azijn
- 10 el lichte sojasaus
- 10 el suiker
- 2 tenen fijngehakte knoflook
- 1 fijngehakt rood pepertje
- 4 el plantaardige olie
- 1 el sesamolie
Bereiding:
- Hak de garnalen samen met de knoflook, bieslook, sesamolie, rijstwijn, gember, sojasaus, maïzena fijn in de blender.
- Meng dit mengsel goed met het gehakt (kan ook met de blender).
- Kook water met een snuf zout (zet uit) en blancheer de koolbladeren 3 minuten in het kokende water.
- Laat goed uitlekken, droog eventueel voorzichtig af en snij de dikke nerven met een scherp mesje wat dunner (“schaaf ze”) zodat je ze beter kunt oprollen.
- Verdeel dan het gehaktmensgel over de koolbladeren en vouw ze dicht (eerst zijkanten); als pakketjes.
- Bekleed de bodem van de stoommand (of vergiet) met keukenpapier.
- Leg de rolletjes met de naad beneden in de mand.
- Breng het water aan de kook (kies voor een pan die iets kleiner is als de stoommand; indien je een vergiet gebruikt mag de onderkant het water niet raken) en stoom de pakketjes in 10-15 minuten gaar (deksel op de mand of op vergiet).
- Tijdens het stomen maak je de dipsaus:
- Verwarm de olie (niet de sesamolie) en bak de knoflook en rode peper even aan (laat niet verbranden!).
- Voeg dan de andere ingrediënten toe (let op spettert) en laat de suiker goed oplossen.
- Voeg als laatste de sesamolie toe en verdeel over 4 schaaltjes.
- Laat de rolletjes als ze gaar zijn even uitlekken in een vergiet.
Reacties