Recept

Volkoren Spaghetti Bolognese

Ingrediënten:

(2 personen):

  • 300 gram rundergehakt
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • I kleine winterpeen
  • Paar stronken bleekselderij
  • Half bakje champignons
  • 1 kleine courgette
  • 1 rode paprika
  • Paar takjes tijm en rozemarijn
  • 3 takjes basilicum
  • 3 (verse) laurierbladeren of 4 droge
  • Glas rode wijn
  • Klein blikje tomatenpuree
  • Cherry tomaatjes uit blik of ontvelde tomaten uit blik
  • Parmezaanse kaas (aan een stuk, zelf raspen is echt veel lekkerder)
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Volkoren spaghetti

Dit wordt echt de lekkerste spaghetti bolognese die je ooit op hebt!

Als je de tijd neemt met de saus dan wordt hij alleen maar lekkerder. En die volkoren spaghetti is even lekker als de witte pasta, maar wel veel gezonder. Vaak hou ik saus over. En dat is prima voor de volgende dag of je kan hem invriezen.

  • Snipper de ui en snijdt de knoflook fijn door eerst even met mes te pletten en dan een aantal malen met het mes te snijden.
  • Snijdt de bleekselderij en winterwortel in blokjes die ongeveer even groot zijn als de uisnippers.
  • Maak van de champignons schijfjes en van de courgette blokjes.
  • Als je de takjes tijm en rozemarijn samen met de laurierbladeren samen vastbindt (met kooktouw) dan heb je een kruidenbuiltje en kan je ze zo eruit halen als de saus klaar is. Anders moet je even de rozemarijnnaalden en de tijmblaadjes van de houterige stelen eraf ritsen en even fijnsnijden. De laurierbladeren kan je een beetje kneuzen en er gewoon bij stoppen. Die moet je wel eruit halen voordat je serveert.
  • Als je een gaspit hebt leg daar dan de paprika gewoon hier direct op en draai hem met een tang totdat hij van alle kanten is zwartgeblakerd. Anders kan je de paprika in de oven ontvellen. Stop de zwartgeblakerde paprika in een boterhamzakje en maak hem dicht. Laat de paprika zo afkoelen. De warme lucht zal het zakje opblazen, maar dat is prima. Als de paprika lauw is geworden, kan je hem uit het zakje halen. Als je nu de paprika in plakken snijdt door hem van de zaadlijsten te verwijderen, kan je met een scherp mes over het zwartgeblakerde gedeelte schrapen. Op deze manier verwijder je het vel van de paprika en gaat hij heerlijk zoet smaken.
  • Fruit de ui op een laag vuur totdat hij glazig ziet en doe dan de knoflook erbij. Heel even laten fruiten, maar laat de knoflook niet aanbranden.
  • Verhoog het vuur en doe de winterwortel en bleekselderij bij de ui en knoflook en laat het even lekker aanbakken. Als de hitte goed in de pan zit kan je het rundergehakt erbij doen en bak die lekker rul.
  • De champignons kunnen in de pan, samen met de courgetteblokjes en de paprika die je ook in blokjes hebt gesneden.
  • Als de hitte wederom weer in de pan zit, doe dan de tomatenpuree erbij en bak die even mee.
  • Blus af met de rode wijn en leeg het blik met de cherry tomaten in de pan. Je kan even het blikje onder de kraan houden om ook het laatste beetje tomatensap uit het blik te halen.
  • Zet het vuur op de allerlaagste pit (eventueel met een pannenonderzetterje op het vuur). Laat de saus een paar uur heerlijk pruttelen.
  • Als de saus nog te dus is, kan je op het laatst de deksel van de pan halen en de saus een beetje laten inkoken totdat hij helemaal goed is. Breng op smaak met peper en zoyt of een kippenbouillonblokje. Ook doe ik er soms een klein scheutje balsamico azijn bij. Dat maakt hem vaak ook heel lekker.
  • Maak de spaghetti zoals vermeld op de verpakking. Nog beter is dat je de spaghetti soms even proeft want de kooktijd op de verpakking is vaak te lang. En dat is jammer, want dan is de pasta niet meer al dente.
  • Pas bij het serveren kunnen we basilicumblaadjes erop (anders gaan ze echt verloren in de saus en proef je ze niet meer) en kan je de kaas erover raspen.

Smakelijk!

Tip: laat de spaghetti niet lang uitlekken. Als hem door het vergiet hebt gehaald, gewoon meteen terug in de pan. Het is juist prima dat er nog een beetje kookvocht tussen de spaghetti zit, want dat zorgt ervoor dat de saus ook mooi eraan blijft zitten.

Bron recept Food First Network