8 Tips voor fietsen in de zomer
De weersverwachtingen geven aan dat het nog langdurig zomer zal zijn. De wind was behoorlijk de afgelopen dagen, maar die gaat liggen. Kortom: voor fietsweer wordt het een dikke 10! Toch zal je wel even rekening moeten houden met de volgende tips.
-
Drinken, drinken, drinken
Soms ben je zo enthousiast en verlaat je thuis zonder bidon bij je. Drinken is heel belangrijk, zeker met dit weer. Je merkt dat zodra je stilt staat het zweet van alle kanten uitbreekt. Aanvullen is dus van heel groot belang. Neem in de zomer zeker twee grote bidons mee (750 ml). Als je langer dan twee uur gaat fietsen kan je één bidon vullen met water en de ander met isotone sportdrank om het verlies aan zouten die je uitzweet te compenseren. Bij minder dan twee uur voldoen twee bidons met water. Vergeet zeker ook niet vooraf voldoende te drinken en eventueel gedurende de rit je bidons bij te vullen. Ik reken altijd één grote bidon per uur, zeker als het warm is. Als je gaat plassen, kijk dan goed naar de kleur van je urine: transparant is goed, geel is slecht. Als je niet genoeg drinkt kan je last krijgen van spierkrampen in bijvoorbeeld je kuiten of bovenbenen. Stop met fietsen als je kramp krijgt. Dan ben je al te laat en zal je echt een paar dagen rust moeten houden.
-
Ook eten is belangrijk
Met warm weer heb je vaak ook minder honger. Zeker als je genoeg drinkt, wordt het hongergevoel vaak verdreven. Maar bij een flinke fietstocht verbrand je behoorlijk wat calorieën. En voordat je het weet staat de man met de hamer voor je fiets… Banaantjes of ander eten in de achterzak is heel belangrijk. Ieder uur een banaantje of een krentenbolletje. Te beginnen met een uur voordat je vertrekt.
-
Bescherm je tegen de zon
Je wordt er mee doodgegooid maar het is o zo belangrijk. Voorkom verbranding en huidkanker en smeer, smeer, smeer. Doe dat ’s ochtends maar ook onderweg een aantal keren. Kies voor een waterproof zonnebrand met tenminste een beschermingsfactor van 30. Vergeet je knieholtes niet als je een korte broek draagt! En een hoofddeksel beschermt je tegen een zonnesteek.
-
Plan je rit
Hoe vroeger je vertrekt in de ochtend hoe koeler het is. Daar kan je dus heel goed van profiteren, zeker omdat het al om 05.30 uur licht kan worden in de zomer. Een route door de beschutte bossen kan ook helpen in plaats van langs de zonrijke polderweg te gaan.
-
Hou je gedeisd
Als het echt warm is, doe het dan rustig aan. Vergeet je strava recordjes voor deze keer maar ga lekker op je gemak op je fiets je rondjes trappen. Oververhitting kan op de loer liggen met alle gevolgen van dien.
-
Bescherm je tegen beestjes
Je kent dat wel. Die grote zwerm muggen waar je net doorheen fietst. Of die wesp of bij die onder je helm gaat zitten. Draag daarom onder je helm een koerspetje, maar smeer jezelf ook in met anti-muggenzalf met DEET en let goed op teken: laat jezelf altijd even controleren als je thuis bent.
-
Draag goed ventilerende kleren
Goed ventilerende lichte kleren zijn natuurlijk onontbeerlijk. En ik draag daaronder altijd een ondershirt die mijn lichaam koelt. Dat lijkt extra warm, maar dat is het juist niet.
-
Let op: Verblinde automobilisten!!
Zeker als je ’s ochtends vroeg of ’s avonds fietst, hou er dan rekening meet dat de laaghangende zon automobilisten kan verblinden! Maar ook overdag kan dat het geval zijn. De zon kan reflecteren via een ruit of via een nat wegdek waar net een onweersbuitje overeen is gegaan. Ik ben al een aantal keren heel goed weggekomen zowel als fietser en als automobilist. En jij op je fiets bent natuurlijk heel erg kwetsbaar.
Tot slot, zet al je zintuigen maar even lekker open en probeer je hoofd leeg te maken. Want als je fietst zie je niet alleen die prachtige natuur, maar je kan hem ook ruiken en horen. En zie je iets moois, maak er dan een mooie foto van. Het is echt leuk om aan het einde van het jaar al je fietsfoto’s nog eens te bekijken.
Bron: NTFU (https://www.fietssport.nl)
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!