Wandelcoaching; een extra dimensie?
Als je aan wandelen een extra dimensie wil geven, zijn er mogelijkheden genoeg. Wandelcoaching is een mogelijkheid die met zekerheid deze dimensie geeft.
Wandelcoaching is gecoacht worden terwijl je wandelt in de natuur en regelmatig de natuur actief wordt ingezet in het gesprek. Al wandelend kan je persoonlijke vraagstukken aanpakken, het brengt je snel en gemakkelijk in beweging op een mindful verantwoorde wijze. Wandelcoaching is een prettige en ontspannen manier om tot inzicht en helderheid te komen. Zowel fysiek als mentaal. Het nuttige en het aangename op een leuke manier combineren.
Je kan ervoor kiezen om individueel op stap te gaan met een coach of aan te sluiten bij een groep.
Individueel
Wandelen in de natuur is ontspannend en rustgevend. Je gedachten komen tot rust en je zintuigen worden geprikkeld. De natuur biedt je een omgeving van onvoorwaardelijke aandacht waardoor je je gemakkelijker opent. Met elke stap die jij zet komt het leven namelijk naar jou toe. De natuur helpt je om tot inzicht(en) te komen. Dat op zich is al een bijzondere ervaring. Daarnaast geeft de als coach de ondersteuning die nodig is.
Tijdens een sessie zal je ook merken dat het al wandelend vrijuit kunnen praten een stuk makkelijker gaat dan een tweegesprek tegenover elkaar, in een ruimte. Het naast elkaar wandelen heeft als voordeel dat we elkaar niet continu in de ogen hoeven kijken, waardoor spontaniteit, speelsheid, vanzelfsprekendheid en vertrouwdheid zich gemakkelijker laten zien.
Groepscoaching
Wandelen en in contact zijn met de natuur is erg behulpzaam om nieuwe inzichten te krijgen. Situaties die soms langer in je leven spelen en je blokkeren, kunnen vanuit een ander perspectief veel meer ruimte en duidelijkheid geven. Het kan verhelderend zijn als de natuur je als het ware antwoorden geeft, onder begeleiding van een wandelcoach.
Tijdens een of een reeks wandelingen leren we open vragen te stellen en de natuur bij de vragen te betrekken. Je oefent in de groep en met de groep. Door steeds te oefenen elkaar open vragen te stellen zal je tevens vaardigheden ontwikkelen in gesprekstechniek. Vaak wandel je in een relatief kleine groep zodat de coach goed kan begeleiden. De natuur wordt tijdens de wandelingen als metafoor ingezet. Het is verbazingwekkend wat de natuur ons allemaal kan leren en vertellen.
Deze wandelingen zijn bedoeld om behulpzaam te zijn in het communiceren en werkelijk met aandacht te luisteren naar wat de ander zegt, zonder oordeel. Je leert wat empathisch luisteren is en leren vragen te stellen om de ander op weg te helpen om te ontdekken wat er in hem of haar speelt.
We zullen dus geen kilometers lopen en ook het looptempo zal vaak laag zijn om zo veel mogelijk te oefenen. Ons doel is onszelf met behulp van de natuur en vragen die de groep je stelt, jezelf beter te leren kennen en meer inzicht te krijgen in wat er in jou leeft. En we oefenen om in volledige aandacht te zijn voor alles wat zich aandient.
Voordelen van wandelcoaching:
- buiten zijn bevorderd de ontspanning van lichaam en geest
- de zintuigen worden maximaal gestimuleerd door de geuren, kleuren, veranderende beelden, de wind door je haren en de zon of regen op je gezicht
- je komt fysiek en mentaal gemakkelijk in beweging
- lastige onderwerpen worden wandelend gemakkelijk besproken. Men hoeft elkaar namelijk niet aan te kijken
- daadwerkelijk in actie komen gaat sneller door de actieve houding
- de beelden uit de natuur helpen om te verwoorden wat er intern zich afspeelt
- de steeds veranderende omgeving stimuleert om anders te kijken, te denken en te doen
Wandelcoaching en de aanmaak van endorfine en dopamine
Endorfine is een stof die van nature in het lichaam voorkomt. Deze stof komt onder andere vrij door te bewegen, lachen en door het eten van bepaald voedsel. Endorfine zorgt voor een geluksgevoel. Het is een soort natuurlijke pijnbestrijder die onder andere stressgevoelens vermindert.
Daarnaast maakt het lichaam de neurotransmitter serotonine aan, waardoor je je energieker gaat voelen.
En, tot slot, de natuur maakt je ontspannen. Dat wordt veroorzaakt door het fenomeen BIOPHILIA. Deze term werd voor het eerst gebruikt door Wilson. Mensen hebben een aangeboren voorkeur voor de natuur en de aanverwante natuurlijke processen. Die wens om met dieren, planten, bomen, bossen in contact te zijn is te verklaren vanuit de evolutie van de mens.
Extra doel
Wandelcoaching kan ook heel specifiek ingezet worden zoals bijvoorbeeld bij rouwbegeleiding, afslankbegeleiding of voor hoog sensitieve mensen.
Wil je meer lezen over wandelcoaching?
Regelmatig schrijft Wandelcoach Nederland over allerlei praktijkvoorbeelden en andere wandelcoachzaken. Je kunt ook het gratis E-boek ‘coachen in de natuur’ downloaden, waarin uitgebreid de voordelen en effecten van wandelcoaching beschreven worden.
https://www.wandelcoachnederland.nl/info/alles-over-wandelcoaching
Zelf wandelcoach worden dat kan natuurlijk ook. Mogelijkheden genoeg.
Hier een lijstje van enkele cursussen:
- https://wandelcoach.nl/opleidingen/wandelcoach-opleiding/
- Civas
- https://www.mindfulrun.nl/opleiding-wandelcoaching/
Meer weten over wandelcoachen. Kijk eens op wandelcoachnederland.nl voor inspiratie en meer praktische informatie.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!