Wandelen Rondje Hazenmeren bij Etten-Leur West-Brabant

De witte route van landgoed Pannenhoef loopt ook over landgoed De Moeren. De route heeft zelfs een naam: Rondje Hazenmeren. Een prima route van bijna 6 kilometer om lekker op een zomerse dag vroeg in de ochtend te bewandelen. Het is al een hele tijd warm en zeer, zeer droog. Maar het valt me op dat het best wel meevalt met de dorheid of bedriegen mijn ogen me? Het is half juli en de eerste bramen van de struiken die midden in de zon liggen zijn al klaar om geplukt te worden. Lekker hoor, zo onderweg even een braampje plukken.

Een stuk Bredase geschiedenis midden in de West Brabantse natuur

Ik volg vandaag dus de witte paaltjes die me meteen een flink stuk meenemen langs een kaarsrechte turfvaart. Een turfvaart die vroeger in een rechte lijn naar Breda leidde om de stad van brandstof te voorzien. Het was ook in de buurt van Etten-Leur waar Adriaen van Bergen en zijn kornuiten zich verstopten onder een dekzeil op een turfboot en met deze list Breda van zijn Spaanse overheersers bevrijdde en Prins Maurits en het huis van Oranje hiermee een zeer belangrijke overwinning bezorgde. Mooi dus om te beseffen dat hier in de buurt onze helden aan boord gingen.

Review van deze wandeling

Ik heb mijn auto geparkeerd bij Parkeerplaats De Ganger. Deze parkeerplaats staat niet goed aangegeven, maar de coördinaten zouden je naar de juiste plek moeten leiden. Vandaar kan je de witte paaltjes volgen. Ook nu weer een schitterend afwisselend landschap van polderlandschap, bossen en heiden. Ik had het geluk dat het Abt midden in het Landgoed De Moeren haar klokken ging luiden toen ik er wandelde. Dat gaf een hele speciale serene sfeer in het landgoed waar ik echt heerlijk van heb kunnen genieten. De paden zijn heel goed begaanbaar. Door de droogte waren sommige paden wel wat mul wit zand, maar ik weet zeker dat dit normaal gesproken prima is. Bankjes zijn er niet zoveel te vinden.

De witte route kan je naadloos verbinden met de blauwe route. Die is ook ongeveer 5,5 km en daardoor kan je hem verlengen tot bijna 12 kilometer.

Een plek om iets te drinken is niet meteen heel dicht bij het vertrek en eindpunt te vinden. Maar aan de andere kant van de Pannenhoef bevindt zich de Menmoerhoeve, een prima plek om vooraf een koffie te pakken en achteraf te genieten van een welverdiend koud biertje op een prachtig terras. Je kan hier trouwens ook slapen in een blokhut of je tent opzetten op de camping.

Wandelen met overgewicht

Wandelen is één van de sporten die je ook met overgewicht heel goed kunt doen. Maar net als met alle sporten is het ook van belang om rustig aan te beginnen. Zeker met obesitas is de belasting van je knieën en enkels nogal hoog. Dus als je begint met wandelen, begin heel rustig aan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.