Wat heb je nodig om thuis aan yoga te doen?

Yoga is populair, de yogascholen schieten als paddenstoelen uit de grond. Dat is ook niet zo gek, want mensen worden zich steeds bewuster van lichaam en geest en van effect dat deze 2 factoren op elkaar en het dagelijks leven hebben. Maar wat als je nu niet naar de yogaschool kan of wil gaan? Gelukkig is daar een oplossing voor: thuisyoga. Met behulp van een app of YouTube instructiefilmpjes kan je thuis, in je eigen vertrouwde omgeving, alle verschillende soorten yoga beoefenen. Een uitkomst! Wat je hier voor nodig hebt lees je in dit artikel.

Materialen voor “thuis-yoga”

Om thuis je yoga oefeningen en houdingen (asana’s) te kunnen uitvoeren heb je een aantal basis materialen nodig.

Yogamat:

Je yogamat gebruik je altijd. Of je nu liggende, zittende of staande oefeningen doet: je doet dit altijd op je matje. Een mat zorgt voor grip zodat je niet uitglijdt in uitdagende houdingen. Daarnaast biedt het comfort en warmte wanneer je ligt of zit. Wanneer je wat voller bent is het belangrijk om voor een bredere yogamat te kiezen. Wel zo prettig als je goed op de mat past, zo word je niet afgeleid door de randen of de koude vloer. Er is een steeds groter aanbod van extra brede en/of lange yogamatten.

Yogablokken:

Een yogablok is een ondersteunend hulpmiddel in diverse asana’s. Soms is de grond net iets te ver weg en kan je een blok gebruiken om de vloer als het ware iets dichter bij te brengen. Soms heb je een steuntje onder je rug, armen, benen of hoofd nodig. Zorg dat je een blok in de buurt hebt liggen en je kunt hem zo pakken wanneer nodig. Met 2 blokken ben je goed voorzien.

Yogakussen:

Een bolster of meditatiekussen kan niet ontbreken in je yoga-uitrusting. Voor mediteren is een meditatiekussen het prettigst. Je kunt er goed op zitten met je benen voor je gekruist of geknield naar achteren. Er bestaan verschillende diktes. Ben je wat zwaarlijviger: kies dan een iets hoger (18-20 cm) kussen. Je kunt door de extra hoogte wat makkelijker in een fijne houding zitten.

Een bolster is voor alle overige oefeningen het fijnst. Dit langwerpige, ovale kussen leg je bijvoorbeeld in de lengte onder je rug om je hart te openen. Of onder je knieholtes om meer ontspannen op je rug te kunnen liggen.

Extra Props specifiek voor jou

Heb je de basis van yoga te pakken? Dan kan het zijn dat je ontdekt dat bepaalde hulpmiddelen handig voor jou kunnen zijn. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan:

  • Yogahanddoek: zweet je veel dan kan het prettig zijn een speciale anti-slip handdoek op je mat te leggen om het vocht te absorberen. Deze handdoek kan je zo vaak wassen als nodig.
  • Yogariem: een yogariem kan in veel verschillende houdingen helpen. Heb je bijvoorbeeld een oefening waarbij je liggend op je buik je enkel moet vastpakken dan kan een yogariem de ruimte tussen je enkel en je hand overbruggen.
  • Oogkussentje: heb je moeite om je ogen dicht te houden tijdens ontspanningsoefeningen? Een oogkussentje geeft wat druk op je ogen en voorhoofd waardoor dit beter lukt.
  • Yogasokken: heb je snel koude voeten? Yogasokken zorgen voor warme voeten en door de tenen blijft je balans optimaal. Uiteraard zijn ze voorzien van een antislip laagje.

We hopen dat we jou op weg hebben geholpen richting fijne thuisyoga momenten!

Namasté.

Niels Vos

OVER

Niels Vos heeft een passie voor yoga en heeft van die passie zijn werk kunnen maken. Yogamat-online.nl is dé website waar je alles kunt vinden op het gebied van yoga materialen. Ook voor extra brede yogamatjes en extra stevige yoga kussens.

foto Niels vos - comfortsports - Yogamat-online.nl
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.